Löysin netistä tälläisen sivuston, jossa kerrotaan omasta alastani eli yksityisestä turvallisuusalasta.
Sivustolla kerrotaan yksityiseen turvallisuusalaan liittyvistä eri osa-alueista.
Sivusto on suunnattu ammattilaisille, sekä aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita kyseisestä alasta. Sivuilla on kohtuu paljon tietoa, joita ammattilaiset voisivat käyttää apuna töissään. Sekä tietoa, jotta kiinnostuneet oppisivat perus tietoja alasta.
Vartiointialan työtehtävistä kertominen on sivuston kiinnostavin seikka.
Sivustolla ei ole linkkejä Sivuston värit ovat luonnoliset. Väreinä musta, valkoista ja sinistä.
Fonttikoko on normaali ja se vaihtelee isompana otsikoissa. Veikkaisin että fontti on Calibri.
Kyseinen kuva on ainoa sivustolta löytyvä. Se liittyy asiaan olennaiseti sillä siinä suoritetaan turvallisuustarkastusta, joka on yksi turvallisuuspalveluiden muodoista.
Johdanto
Johdanossa kerrotaan yleisesti mitä tarkoitetaan yksityisellä turvallisuusalalla.
Kappaleessa kerrotaan, mitä palveluja yksityinen turvallisuusala tarjoaa asiakkaille. Yksityinen turvallisuusala tarjoaa asiakkaille vartiointipalveluja, joilla suojataan asiakkaan omaisuutta ja henkilön koskemattomuutta. Työn tarkoituksena on ennalta ehkäistä erilaiset rikokset, vahingot sekä järjestyshäiriöt.Vartiointipalveluilla turvataan asiakkaan omaisuus tai henkilön koskemattomuus. Työ voi kohdistua myös järjestyksenvalvontaan. Tarkoituksena on ehkäistä ennalta vahinkojen syntyminen, esimerkiksi ilkivallat, murrot, varkaudet ja erilaiset järjestyshäiriöt.
Piirivartiointi
Kappaleessa puhutaan piirivartioinnista, jossa vartiointiliike tekee tarkastuskierroksia asiakkaiden kohteissa useimmiten yöaikaan. Vartija tarkastaa esimerkiksi ikkunoiden, ovien ja porttien lukitukset sekä tekee muuta valvontaa liittyen esimerkiksi tiloissa tai alueella havaittuihin henkilöihin, paloturvallisuuteen sekä laitteiden kytkentöihin. Kohteita ovat esimerkiksi kiinteistöt ja työmaat.
Aluevartiointi
Kappaleessa puhutaan aluevartioinnista, joka tarkoittaa esimerkiksi. teollisuusalueen kiertämistä ja vartiointia. Nykyään aluevartioinniksi luokitellaan myös kauppakeskusten vartiointi.
Paikallisvartiointi
Paikallisvartioinnin tavoitteena on varmistaa tuotantotilojen ja isojen toimistokokonaisuuksien häiriötön toiminta. Tällöin vartijat toimivat asiakkaan tiloissa ja työskentelevät usein valvomossa, mistä he teknisin laittein valvovat koko kiinteistöä ja siellä liikkuvia henkilöitä.
Myymäläturva
Toimipukuinen vahtimestari myymälässä lisää sekä asiakkaiden että henkilökunnan turvallisuuden tunnetta ennaltaehkäisemällä häiriötilanteita. Siviiliasuiset etsivät estävät ja vähentävät varkaushävikkiä. Lisäksi vartiointialan ammattilaiset voivat suorittaa kaupassa erikoistarkkailua esimerkiksi koeostoin.
Aulapalvelut
Yrityksen tai viraston vastaanottopisteessä tapahtuvan palvelun tarkoituksena on tuoda turvallisuutta kulunvalvonnan keinoin, kun ehkäistään asiattomien henkilöiden pääsy tiloihin. Tehtäväalueisiin kuuluu myös vieraiden vastaanottoa ja opastamista sekä esimerkiksi ovien avaamista ja sulkemista, videovalvontaa, postin käsittelyä ja puhelinvaihteen hoitoa.
Arvokuljetus
Arvokuljetustoiminta tarkoittaa rahan, arvopapereiden, jalometallien tai muiden erityisen arvokkaiden esineiden käsittelyä, suojaamista ja kuljettamista.
Hälytyskeskustoiminta
Vartioimisliikkeiden harjoittamalla hälytyskeskustoiminnalla tarkoitetaan teknisten ilmaisimien antamien hälytysten vastaanottamista ja niiden edelleen välitystä. Vartioimisliikkeet tuottavat laajasti myös sellaisia palveluita, jotka eivät ole sidoksissa rikosturvallisuuteen. Tällaisia ovat mm. kylmälaitteisiin ja kiinteistöautomaatiojärjestelmiin liittyvät palvelut. Hälytyskeskusten toimintaan kuuluu myös erilaisia päivystyspalveluita.
Järjestyksenvalvonta
Järjestyksenvalvojan tehtävänä on valvoa ja ennaltaehkäistä järjestyshäiriöitä tietyssä tilassa tai tilaisuudessa sekä opastaa ja suorittaa erilaisia yleisöpalvelutehtäviä.
Turvatarkastustoiminta
Turvatarkastustoiminnan tavoitteena on estää lentoliikennettä vaarantavia tekoja. Järjestyksenvalvojat tarkastavat matkustajien matkatavaroita ja suorittavat tarvittaessa turvatarkastuksia.
Henkilösuojelu
Henkilösuojelussa turvamies tai turvamiehet suojaavat asiakasta fyysiseltä tai muulta uhkalta. Asiakkaita ovat usein liike-elämän vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt, mutta myös yksityishenkilöt voivat käyttää henkilösuojauspalveluja.
Vartiointialan työ
Kappaleessa kerrotaan vartiointialan työstä pääpiirteittäin. Vartiointialan ammattilaisten työn tavoitteena on ennaltaehkäistä asiakkaan turvallisuusriskejä, kuten esimerkiksi omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja ja rikoksia.
Vartijoita toimii erilaisissa tehtävissä, esimerkiksi asiakkaiden omaisuuden suojaamisessa ja kulunvalvonnassa. He hoitavat myös erilaisia palvelutehtäviä.
Turvallisuusalan yritykset. Vartioimisliikkeet. Yritykset. Julkishallinnon organisaatiot.
Etsivä-, vartiointi- ja turvallisuuspalvelujen toimialalla toimii yhteensä noin 400 yritystä, joista noin 80 prosenttia työllistää alle viisi henkilöä.
Vartija. Paikallisvartija. Piirivartija. Aluevartija. Turvallisuusvalvoja. Järjestyksenvalvoja. Receptionisti. Aulavahtimestari. Vahtimestari. Myymälävahtimestari. Myymäläetsivä. Turvatarkastaja. Arvokuljettaja. Vastaava hoitaja. Turvallisuuspäällikkö. Turvallisuuskouluttaja. Kohde-esimies. Vuoroesimies. Palvelupäällikkö. Yksityisetsivä. Turvamies. Henkivartija. Turvaurakoitsija. Turvalaiteasentaja. Lukkoseppä. Turvallisuussuunnittelija. Projektipäällikkö. Myyntipäällikkö. Johtaja.
Vartiointialalla ja turvallisuusalalla voidaan toimia myös muilla tehtävänimikkeillä.
Kappaleessa kerrotaan vartijan peruskoulutukseen liittyviä tietoja. Kerrotaan mm. että alalla voi suorittaa myös turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.Vartijan peruskoulutuksen käytyään voi anoa poliisiviranomaiselta vartijakorttia, joka on edellytys vartijana työskentelylle. Vartijakoulutusta järjestävät ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset.
Yksityinen turvallisuusala työllistää yhteensä yli 15 000 työntekijää turvallisuusalan yrityksissä. He työskentelevät esimerkiksi vartijoina, järjestyksenvalvojina, turvatarkastajina, turvallisuuskouluttajina ja turvalaiteasentajina. Ammattitaitoisesta työvoimasta on pulaa. Työntekijöiden vaihtuvuus on melko suurta johtuen mm. siitä, että alalla työskentelee paljon nuoria aikuisia esimerkiksi opintojen ohessa.
Yksityisen turvallisuusalan odotetaan edelleen kasvavan ja työllistävän hyvin myös tulevaisuudessa.
Yksityisen turvallisuusalan kehitykseen vaikuttavat lainsäädäntö, poliisin resurssit ja viranomaistehtävien yksityistäminen. Yhteiskunnallisia muutostekijöitä ovat väestön keskittyminen kaupunkeihin, rikollisuuden määrä, tuloerojen kasvu ja syrjäytymisen lisääntyminen.
Yksityisen turvallisuusalan toiminta on pitkälti luvanvaraista. Viranomaistehtäviä ei ole paljonkaan luovutettu yksityiselle turvallisuusalalle, poliisi hyödyntää yksityisiä turvallisuuspalveluja vankien kuljetuksessa ja putkien vartioinnissa.
Yksityinen turvallisuusala 2019. http://www.ammattinetti.fi/ammattialat/detail/31_ammattiala?link=true /Luettu 3.5.2019
Yksityinen turvallisuusala 2019. http://www.ammattinetti.fi/ammattialat/detail/31_ammattiala?link=true /Luettu 3.5.2019
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti